هندوراس خسته از فساد، خشونت در انتخابات در میان ترس از تقلب
هندوراسیها برای انتخاب رئیسجمهور جدید در کشوری که با فساد و باندهای قدرتمند مواد مخدر که حتی در ردههای ارشد دولت نفوذ کردهاند، وسواس دارند، به انتخابات یکشنبه میروند.
بسیاری از جوانان امید خود را برای آینده ای بهتر از دست داده اند و تنها به فکر مهاجرت به آمریکا هستند.
پس از کودتای سرنگونی مانوئل زلایا در سال 2009، این کشور توسط حزب راستگرای ملی خوان اورلاندو هرناندز، رئیس جمهور مستعفی، که در ایالات متحده متهم به قاچاق مواد مخدر است، اداره می شود.
همسر زلایا و بانوی اول سابق شیومارا کاسترو از حزب چپگرای LIBER رهبری چندین نظرسنجی را بر عهده داشته است. اما بسیاری از این بیم دارند که حزب حاکم، به نمایندگی از شهردار تگوسیگالپا، نصری آسفورا، به راحتی قدرت را رها نکند.
مایکل شیفتر، رئیس گفتگوی بین آمریکایی گفت: «بعد از ده سال حکومت بر حزب ملی، که با فساد و جنایت گسترده مشخص شد، اکثر هندورایی ها از وضعیت موجود ناراضی هستند و به نظر می رسد به دنبال تغییر هستند.
اما ماشین حزب ملی را نباید دست کم گرفت و می توان از منافع بسیار قوی انتظار داشت که هر کاری که می توانند انجام دهند تا کاسترو را از تصرف زمام امور کشور بازدارند.
حزب ملی کارزاری شرورانه به راه انداخت و کاسترو را یک کمونیست معرفی کرد و بر برنامههای خود برای قانونی کردن سقط جنین و ازدواج همجنسگرایان تاکید کرد، موضوعاتی حساس در هندوراس محافظهکار.
"آمریکا بر یک رای پاک اصرار دارد"
حزب ملی در مورد نقض قوانین سابقه دارد.
هرناندز در دو انتخابات پیروز شد که تحت الشعاع اتهامات تقلب بود.
او در سال 2013 برای شکست دادن کاسترو تلاش کرد و سپس ممنوعیت انتخاب مجدد قانون اساسی را دور زد تا برای دومین بار در سال 2017 برنده شود.
ناآرامی های اجتماعی جدی پس از پیروزی دوم هرناندز آغاز شد که در آن او سالوادور نصرالله مجری محبوب تلویزیون را که این بار از کاسترو حمایت کرد پیشی گرفت.
چنین تکرار اعتراضات گسترده در واشنگتن به خوبی پیش نخواهد رفت. ایالات متحده بزرگترین شریک تجاری هندوراس و مقصد هزاران کاروان مهاجر است که به طور منظم از آمریکای مرکزی این کشور را ترک می کنند.
شیفتر گفت: «دولت بایدن برای یک رأی پاک و منصفانه فشار می آورد.
وی افزود: "ایالات متحده می خواهد از تکرار سال 2017 و افزایش فشار بر مهاجرت ناشی از وخامت اوضاع انسانی جلوگیری کند."
هندوراس در مورد آنچه در ادامه می آید مردد است.
ویکتور مزا، تحلیلگر، مدیر مرکز اسناد هندوراس، یک سازمان غیردولتی که دموکراسی را ترویج می کند، گفت: اگر کاسترو با اختلاف اندکی پیروز شود، حزب ملی او را به تقلب متهم می کند و ... این می تواند برای ثبات کشور خطرناک باشد. .
مزا، وزیر کشور سابق در دولت زلایا، افزود: اگر اسفوره پیروز شود، هر چقدر هم که باشد، "اپوزیسیون شکست خورده آن را نمی پذیرد... و خواستار بازشماری مجدد یا برگزاری انتخابات جدید خواهد شد."
امیدواریم یک رای مسالمت آمیز برگزار شود
پنجاه و نه درصد از جمعیت 10 میلیونی در فقر زندگی می کنند که به دلیل همه گیری ویروس کرونا تشدید شده است.
امید آنها ساده است.
ویلسون گارسیا، 37 ساله، یک فروشنده خیابانی، گفت: "نکته مهم این است که (رئیس جمهور بعدی) شغل، آموزش و پرورش فراهم می کند، به فقرا کمک می کند تا پیشرفت کنند و امیدوارم هیچ مشکلی وجود نداشته باشد."
بیکاری در طول همه گیری از 5.7 درصد در سال 2019 به 10.9 درصد در سال 2020 تقریباً دو برابر شد.
دلیا فلورس، 65 ساله، یکی دیگر از فروشندگان خیابانی، گفت: "امیدواریم که انتخابات آرام باشد، هیچ مشکلی وجود نداشته باشد، همه چیز شفاف باشد و هر نامزدی نتایج را بپذیرد."
آنچه در طول مبارزات انتخاباتی مشهود بود فقدان پیشنهادهای سیاسی، اجتماعی یا اقتصادی مشخص بود.
کاندیدای سوم - از 13 - با امیدهای واقع بینانه برای پیروزی، جانی روزنتال از حزب لیبرال، به سادگی قول داد که در صورت برنده شدن به هر بزرگسال یک کوپن ماهیانه 60 دلاری بدهد.
با این حال، وقتی صحبت از نامزدی می شود که سه سال را به دلیل پولشویی ناشی از قاچاق مواد مخدر در زندانی در ایالات متحده سپری کرد و سال گذشته درست به موقع آزاد شد تا نامزد ریاست جمهوری شود، شک و تردید زیاد است.
خوزه ولاسکوئز 50 ساله می گوید: «سیاستمداران قول می دهند و قول می دهند، اما من چیزی نمی بینم.
ماریا پنای 18 ساله افزود: "همه ما به تغییر امیدواریم... حقیقت این است که ما به آن نیاز داریم."
تحلیلگر مزا گفت: هر کسی که برنده شود، "فهرست چالش ها بسیار بزرگ است که اولین آنها بازسازی ساختار نهادی دموکراتیک کشور است."
در دو سال گذشته، کنگره یک کمیسیون مبارزه با فساد تحت حمایت سازمان کشورهای آمریکایی را منحل کرده و قانون جزایی جدیدی را تصویب کرده است که مجازات های فساد و قاچاق مواد مخدر را کاهش می دهد.
بسیاری از اعضای کنگره به فساد متهم شده اند و توسط این نهاد منحل شده مورد تحقیق قرار گرفته اند.
قاچاقچیان دستگیر شده از ایالات متحده، هرناندز را در فعالیت های غیرقانونی دخیل دانسته اند و برادر رئیس جمهور تونی هرناندز در ماه مارس به دلیل قاچاق 185 تن کوکائین به حبس ابد در ایالات متحده محکوم شد.
مزا گفت: هندوراس "کشوری تحقیر شده است که تا حدی توسط جنایات سازماندهی شده همراه شده است."
(AFP)
[ad_2]